Ilmalämpöpumppu nykyisen lämmitysjärjestelmän rinnalle – kannattaako?

Energiansäästö

Ilmalämpöpumpulla (ILP) voidaan lämmittää tai jäähdyttää erilaisia tiloja pienistä 20 m2 mökeistä aina jopa 250 mkokoisiin tiloihin. Säästö syntyy siitä, että ILP:n kuluttamalla sähköteholla saadaan lämpötehoa huomattavasti enemmän. Tällöin puhutaan lämpöpumpun lämpökertoimesta, eli COP-luvusta (Coefficient Of Performance). Jos ILP:lle ilmoitetaan esim: COP (+7/20) 6,5, tarkoittaa se, että ulkolämpötilan ollessa +7 ja sisälämpötilan +20, on lämpökerroin 6,5. Tällöin esim. 1 kW sähköteholla tuotetaan lämpötehoa 6,5 kW.

ILP:n teknisissä tiedoissa on lämmityskaudelle laskettu lämpökerroin SCOP (Seasonal COP) on parhaimmillaan yli viisi, eli yhdellä kilowatilla sähköä lämmität viiden kilowatin edestä. Valitettavasti nämä SCOP-arvot ilmoitetaan yleensä Keski-Euroopan ilmastoalueella, joten täällä pohjolassa keskimääräinen lämpökerroin on pienempi, mutta yhtä kaikki, säästöä syntyy joka tapauksessa huomattavasti.

Ilmalämpöpumppu lämmittää sisäilmaa

Täytyy korostaa, että ILP on täydentävä lämmitysjärjestelmä, ja vaatii rinnalleen lämmitysjärjestelmän, joka on mitoitettu täystehotarpeen mukaan. Mitä kylmemmäksi ulkoilman lämpötila laskee, sitä vähemmän ilmalämpöpumpulla saadaan tuotettua lämpöä.

ILP ei lämmitä käyttövettä! Mutta sillä voi lämmittää tarvittaessa koko muun asunnon. Suoralla sähkölämmityksellä lämpiävät kiinteistöt hyötyvät ILP:sta eniten. Myös muilla lämmitysmuodoilla iILP:lla saavutetaan säästöä. Öljy- ja kaukolämmitettyihin taloihin ILP:a voi suositella varauksetta.

Maalämpö- (MLP) ja ilma-vesilämpöpumpuilla (IVLP) lämpenevät rakennukset käyttävät samaa lämpöpumpputekniikkaa hyväkseen. kuin ILP, joten ko. rakennuksissa säästö lämmityksessä jää hieman pienemmäksi. Kuitenkin IVLP:lla lämpiävässä kodissa on kovilla pakkasilla saavutettavissa säästöä, sillä useimmat IVLP:t käyttävät sähkövastuksia kovilla, yli 20 asteen pakkasilla, jolloin lämpökerroin putoaa yhteen. Ainakin Boschin ILP:t tuottavat lämpöä yli kahden lämpökertoimella vielä -25 asteen pakkasellakin.

Viilennys: Tee toisin, kuin neuvotaan!

Iltapäivälehdissä on monesti raflaavia otsikoita, kuinka ihmiset ovat tehneet milloin mitäkin väärin. ILP:n osalta väärin tulee näemmä tehtyä, kun ”törsää” lämmityksessä saavutettavat säästöt kesällä jäähdytykseen. 

Hölynpölyä.

Keskimäärin omakotitalossa koko kesän kestävä viilennyskäytön hinta lasketaan kymmenissä euroissa. Se on pieni hinta mukavuudesta, jonka viilennys saa aikaan. Esimerkiksi lemmikkitalouksissa eläinten oloa voi helpottaa viilentämällä asunto sopivan lämpöiseksi. Lisäksi ihmisillä voi erinäisistä syistä olla tuskallinen olo kuumissa ja usein kosteissa sisätiloissa. Ilmalämpöpumpun jäähdytyskäyttö myös kuivaa sisäilmaa ja jo yksistään tämä helpottaa olemista kuumaan aikaan. 

Jäähdytyksessä lämpökerroin on yleisesti vielä lämmityskäyttöäkin parempi ja hinta-laatusuhteeltaan ilmalämpöpumppu on kustannustehokkain valinta tehokkaaseen viilentämiseen. 

Toki kannattaa toimia muutenkin järkevästi ja pitää esimerkiksi verhoja ikkunoissa, kun kuuma aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta. Auringolla on suuri lämpövaikutus ja auttaa suuresti asunnon viileänä pitämistä, jos auringon lämmittävä vaikutus estetään mahdollisimman hyvin.

Muita hyötyjä

Monet hakevat ILP:lla rahansäästöä, mutta muutkin seikat puoltavat hankintaa. Jo mainittu jäähdytys on yksistään monelle ILP:n hankinnan syy. Lisäksi ilmalämpöpumppu kierrättäessään sisäilmaa suodattimen läpi, puhdistaa sitä. Näin voidaan myös nauttia raikkaammasta sisäilmasta. 

Lisäksi kiertävä ilma jakaa lämmön hyvin tasaisesti. Jos asunnossa on esim. öljylämmitys ja vesikiertoiset patterit, tasoittaa ilmalämpöpumppu lämmintä ilmaa ympäriinsä. 

Ilmalämpöpumppu on myös ekologinen hankinta. Ilmalämpöpumpuissa kannattaa aina suosia laadukkaita merkkejä, joissa on sekä pitkä takuu, että toimiva huoltokonsepti. Vikaantumisia voi aina sattua, mutta useimmiten ne ovat korjattavissa kustannustehokkaasti. Ei ole tavatonta, että ilmalämpöpumppu toimii moitteetta vaikkapa viisitoista vuotta. 

Kun ilmalämpöpumppu tulee käyttöikänsä päähän, on se hyvin kierrätettävissä. Tarkkana saa olla kylmäaineen talteen ottamisessa, sillä voimakkaana kasvihuonekaasuna sitä ei saa päästää ilmaan. Jos sinulta poistetaan käytöstä vanha ILP, varmista, että myös kylmäaine käsitellään, kuten asiaan kuuluu. Ilmalämpöpumppujen parissa työskentely on luvanvaraista työtä, jota valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES. Tästä riittäisi kirjoitettavaa toiseen artikkeliin… 

Niin kannattaako se ilmalämpöpumpun hankinta?

Tämä jää jokaisen itsensä päätettäväksi. Jos minulta kysytään, ei ole epäilystäkään! Jos asuisin talossa, joka lämpiää sähköllä, öljyllä tai kaukolämmöllä, asennuttaisin ilmalämpöpumpun välittömästi! 

Omassa koirataloudessa viilennys on ollut korvaamaton koirien olon helpottamiseksi, sillä aurinkoisella etelään aukeavalla paikalla asuessa sisälämpötila nousee kesällä tolkuttomiin lukemiin. Myös autotallirakennuksemme lämpiää ilmalämpöpumpulla. Mennyt talvi oli sellainen, että sitä voisi jo talveksi kutsuakin, eikä ilmalämpöpumpulla ollut vaikeuksia pitää autotallia lämpimänä.

Lämmöllä,

Pasi Raukola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksesi parantamiseksi. Hyväksy tai lue lisää.